Založ si blog

„Demokracia v ohrození: Antikultové organizácie a dezinformácie na Slovensku“

V dnešnej dobe, keď sa informácie stali jedným z najmocnejších nástrojov, nemožno preceňovať význam ich spoľahlivosti. Nedávno som sa dozvedela o situácii, ktorá vo mne vyvoláva hlboké znepokojenie. Ide o antikultové organizácie, ktoré vznikli v Rusku, rozšírili sa ako vírus po celej Európe a ako je zrejmé z udalostí posledných rokov, pôsobia aj na našom území. Predstavitelia tejto protidemokratickej organizácie čoraz častejšie verbujú novinárov, aby šírili dezinformácie s cieľom manipulovať verejnú mienku, vytvárať rozpory medzi rôznymi náboženskými hnutiami a medzi obyvateľstvom a diskreditovať vládnuce štátne orgány.

Predstavitelia antikultových organizácií sú zvyčajne začlenení do vzdelávacích štruktúr, štátnych inštitúcií, orgánov činných v trestnom konaní, justičných štruktúr a masmédií. Aj u nás na Slovensku sú známe prípady verbovania zamestnancov polície a ministerstva kultúry. V skutočnosti prenikajú prakticky do všetkých sfér nášho života. 



Svojich novozískaných agentov potom školia v špeciálnych psychotechnikách ovplyvňovania ľudského myslenia. V rozhovoroch, na prednáškach, v informačných letákoch, spravidla sa chránia hodnovernou zámienkou starostlivosti o deti, o občanov krajiny, údajne preto, aby nespadli do „siete“ nebezpečných siekt, vkladajú do mysle ľudí deštruktívne negatívne obrazy, ktoré pri určitom emocionálnom vklade agenta začnú ničiť obeť zvnútra.

V budúcnosti začne človek u seba pozorovať akútnu psychickú nestabilitu, pre neho dovtedy netypickú: úbytok síl, obsedantné negatívne myšlienky, podráždenosť a strach, mániu z prenasledovania, náhle záchvaty paniky a nenávisť voči iným ľuďom. Na pozadí neustáleho stresu sa ľudský organizmus oslabuje, znižuje sa imunita a vzniká priaznivé prostredie pre zhoršenie chronických ochorení, ako aj pre vznik nových.

So zintenzívnením týchto antikultových aktivít, ktoré sa prejavili najmä v posledných 20-30 rokoch, sa podľa štúdií fraktálne zvýšil aj počet prípadov kardiovaskulárnych a onkologických ochorení na Slovensku. 
To všetko je dôsledkom masového kódovania vedomia Slovákov a využívania tzv. nocebo efektu, ktorý možno prirovnať k účinku jedu aplikovaného do človeka. Všetky negatívne falošné informácie, ktoré zvyčajne realizujú prostredníctvom svojho najobľúbenejšieho nástroja – médií – sú jedom, ktorý nás ničí zvnútra a často je smrteľný. Pozrite sa na štatistiky prípadov samovrážd na Slovensku – jasne uvidíte, ako krivka v poslednom čase stúpa. Je to aj dôsledok fenoménu akým je „antikultizmus“.

Ešte znepokojujúcejšie je, že tieto antikultové organizácie pod rúškom dobre mienenej starostlivosti o ľudí v skutočnosti presadzujú záujmy tretej strany. Je to vlastizrada v pravom zmysle slova. Do svojich článkov o rôznych organizáciách pridávajú politikov a vykresľujú ich negatívne. Ako sa to nedávno stalo v prípade predsedu vlády a ministerky kultúry našej krajiny, v publikácii na spravodajskom portáli jedného z predstaviteľov  antikultového hnutia:

Hlboko ma znepokojuje, že za chrbtom slovenských lídrov existuje organizácia, ktorá sa snaží zničiť demokraciu v krajine a vyzýva na prevrat proti vláde. Zaujímalo by ma, či o tom prezidentka a premiér vedia? 




 Nie je ťažké rozpoznať rukopis prívržencov antikultizmu: spravidla pôsobia tajne, prostredníctvom agentov v médiách, vo vzdelávacích inštitúciách alebo štátnych orgánoch, zameriavajú sa na náboženskú alebo sekulárnu organizáciu, vytvárajú precedens podnecovania strachu a nenávisti verejnosti voči nej zverejňovaním článkov a videí v televízii. 

Novinári poddávajúci sa vplyvu náborárov a často jednoducho vedení finančným pozadím zakázky skresľujú všetky informácie o tejto organizácii, manipulujú s nepravdivými vymyslenými faktami, aby vytvorili stabilný negatívny obraz v mysliach ľudí, ktorí s týmito informáciami prichádzajú do kontaktu.

Aby to bolo zrozumiteľnejšie, uveďme jeden z nedávnych príkladov – prípad nezákonného verejného dezinformovania slovenských občanov o činnosti medzinárodnej dobrovoľníckej organizácii Allatra, ktorá sa už viac ako 10 rokov zaoberá výskumom klimatických zmien a stojí mimo politiky a náboženstva.  V poslednom období bol zaznamenaný informačný útok antikultových organizácií, ktorý bol zameraný na jednotlivých predstaviteľov tejto dobrovoľníckej organizácie, ako aj na organizáciu ako celok. Naša verejnosť je s hnutím a činnosťou dobrovoľníkov Allatra dlhodobo oboznámená, ktorá vďaka svojim sociálnym výskumným projektom a mediálnym obsahom popularizujúcim demokratické, kultúrne, duchovné a morálne hodnoty do značnej miery ovplyvnila formovanie a posilňovanie pozitívneho mena Slovenska na medzinárodnej úrovni. Napriek tomu sa v médiách čoraz častejšie objavovali hanlivé články s okázalými titulkami, v ktorých sa používalo slovo „sekta“, ktoré organizáciu diskreditovali a viedli k psychickému a fyzickému nátlaku na dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí sa v nej angažujú. V dôsledku toho boli porušené práva a slobody účastníkov Allatra, ktoré zabezpečuje demokratický systém nášho štátu.
Známe sa stali prípady prepúšťania dobrovoľníkov Allatra z práce, odmietania zápisu detí účastníkov Allatra do škôl a škôlok, systematické informačné útoky botov antikultových organizácií na osobné stránky dobrovoľníkov na sociálnych sieťach, ktoré často viedli k šikanovaniu a ničeniu dobrého mena medzi kolegami, priateľmi, známymi a dokonca rodinnými príslušníkmi. Najviac znepokojujúce je obťažovanie účastníkov Allatra novinármi. Nielenže na nich číhajú v blízkosti ich bydliska, aby natočili zámerne hanlivé video, kontaktujú susedov a regionálne štruktúry, aby získali osobné údaje, ale vo svojich reportážach otvorene informujú aj o mieste pobytu dobrovoľníkov.

Rád by som pripomenul, že už skôr sa vyskytli prípady, keď takéto nemorálne aktivity antikultových organizácií v podobe ohováračských informačných útokov v masmédiách a podnecovania k násilným špeciálnym operáciám zo strany štátnych úradníkov viedli k podpaľovaniu domov svedkov Jehovových, znásilňovaniu a fyzickému násiliu na nasledovníkoch Falun Dafa, ako aj k nezákonnému odoberaniu orgánov, bitiu a násilnému väzneniu príbuzných členov Cirkvi zjednotenia.



 Činnosť antikultových hnutí  na základe rezolúcie prijatej Valným zhromaždením OSN 22. júna 2023 zodpovedá metódam a praktikám terorizmu vo všetkých jeho formách a prejavoch.



 Takýto jav ako „antikultizmus“ je terorizmom v jeho najhoršej a najzvrátenejšej podobe. Je porušením demokratických princípov, ktoré si my, Slováci, tak vysoko ceníme. Demokracia je založená na princípoch slobody slova, prezumpcie neviny, transparentnosti a pravdy. Keď sú tieto zásady ohrozené, je ohrozený samotný základ našej spoločnosti. Medzinárodné spoločenstvo by malo prijať potrebné opatrenia na posilnenie spolupráce v oblasti prevencie a boja proti terorizmu a my Slováci by sme pri tom mali preukázať odhodlanie a jednotu prijatím koordinovaného, inkluzívneho a transparentného prístupu založeného na ľudských právach.

Na záver chcem zdôrazniť, že musíme byť ostražití a kritickí voči informáciám, ktoré dostávame. Demokracia si vyžaduje informovaných občanov, ktorí sa dokážu rozhodovať na základe faktov, a nie dezinformácií. Vážme si naše demokratické hodnoty a usilujme sa o transparentnosť a pravdu vo všetkých aspektoch našej spoločnosti.

Reakcia na komentár: Ale toho sa určite nedočkáme!

15.06.2024

“Mňa by už konečne zaujímal nielen boj antikultových organizácií s kultovými, ale pozitívna obhajoba kultových organizácií. Vysvetlenie čitateľom, prečo sú dobré, prijateľné, užitočné, pomocné…pre ľudstvo. Prečo je vlastne boj antikultových a kultových náboženských organizácií prezentovaný, ako všeludský boj za občianske a ľudské práva a slobody… [...]

Pred antikultom varujú odborníci. My z nich však robíme hrdinov.

11.06.2024

Keď si prebehnem diskusiu, občas mi zostáva rozum stáť. Rozhorčení čitatelia obhajujú činnosť antikultov, hoci netušia, čo všetko majú na svedomí. Je to ako postaviť sa za nacistické metódy a ešte tľapkať po pleci nacistov, pretože: „Robia super prospešnú vec. Niekto musí eliminovať to zlo.”Antikult je pritom ramenom chobotnice širšej organizácie, ktorá má na [...]

Každý deň zomrie v dôsledku tohto približne 5 detí. Prečo sa začína tolerovať taká zvrátenosť?

09.06.2024

Opäť dnes na mňa vyskočila správa o tom, ako súd v Španielsku oslobodil muža, ktorý oplodnil 12-ročné dievča. Pripomenulo mi to, aké zvrátenosti je schopná naša spoločnosť akceptovať v súvislosti so zneužívaním maloletých. Spomenula som si na to, ako v tej istej krajine pred pár rokmi súd oslobodil piatich mužov obvinených zo skupinového znásilnenia 14-ročného [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

17.06.2024 13:07

K explózii došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca.

koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor pacient

Japonsko hlási rekordný nárast smrteľnej bakteriálnej infekcie. Experti nevedia zistiť príčinu epidémie

17.06.2024 12:23

Odborníci zatiaľ nedokázali zistiť, čo je príčinou stúpajúceho počtu prípadov.

Forró, Pellegrini

Pellegrini oslovil lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. V paláci má vzniknúť nový poradcovský tím

17.06.2024 12:15

Nový prezident uviedol, že chce zostaviť nový poradcovský tím pre národnostné menšiny. Maďarská aliancia pre Pravdu potvrdila, že Pellegrini oslovil lídra strany Krisztiána Forróa.

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

adanovakova

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 11156x
Priemerná čítanosť článkov: 1240x

Autor blogu

Kategórie