Založ si blog

„Demokracia v ohrození: Antikultové organizácie a dezinformácie na Slovensku“

V dnešnej dobe, keď sa informácie stali jedným z najmocnejších nástrojov, nemožno preceňovať význam ich spoľahlivosti. Nedávno som sa dozvedela o situácii, ktorá vo mne vyvoláva hlboké znepokojenie. Ide o antikultové organizácie, ktoré vznikli v Rusku, rozšírili sa ako vírus po celej Európe a ako je zrejmé z udalostí posledných rokov, pôsobia aj na našom území. Predstavitelia tejto protidemokratickej organizácie čoraz častejšie verbujú novinárov, aby šírili dezinformácie s cieľom manipulovať verejnú mienku, vytvárať rozpory medzi rôznymi náboženskými hnutiami a medzi obyvateľstvom a diskreditovať vládnuce štátne orgány.

Predstavitelia antikultových organizácií sú zvyčajne začlenení do vzdelávacích štruktúr, štátnych inštitúcií, orgánov činných v trestnom konaní, justičných štruktúr a masmédií. Aj u nás na Slovensku sú známe prípady verbovania zamestnancov polície a ministerstva kultúry. V skutočnosti prenikajú prakticky do všetkých sfér nášho života. 



Svojich novozískaných agentov potom školia v špeciálnych psychotechnikách ovplyvňovania ľudského myslenia. V rozhovoroch, na prednáškach, v informačných letákoch, spravidla sa chránia hodnovernou zámienkou starostlivosti o deti, o občanov krajiny, údajne preto, aby nespadli do „siete“ nebezpečných siekt, vkladajú do mysle ľudí deštruktívne negatívne obrazy, ktoré pri určitom emocionálnom vklade agenta začnú ničiť obeť zvnútra.

V budúcnosti začne človek u seba pozorovať akútnu psychickú nestabilitu, pre neho dovtedy netypickú: úbytok síl, obsedantné negatívne myšlienky, podráždenosť a strach, mániu z prenasledovania, náhle záchvaty paniky a nenávisť voči iným ľuďom. Na pozadí neustáleho stresu sa ľudský organizmus oslabuje, znižuje sa imunita a vzniká priaznivé prostredie pre zhoršenie chronických ochorení, ako aj pre vznik nových.

So zintenzívnením týchto antikultových aktivít, ktoré sa prejavili najmä v posledných 20-30 rokoch, sa podľa štúdií fraktálne zvýšil aj počet prípadov kardiovaskulárnych a onkologických ochorení na Slovensku. 
To všetko je dôsledkom masového kódovania vedomia Slovákov a využívania tzv. nocebo efektu, ktorý možno prirovnať k účinku jedu aplikovaného do človeka. Všetky negatívne falošné informácie, ktoré zvyčajne realizujú prostredníctvom svojho najobľúbenejšieho nástroja – médií – sú jedom, ktorý nás ničí zvnútra a často je smrteľný. Pozrite sa na štatistiky prípadov samovrážd na Slovensku – jasne uvidíte, ako krivka v poslednom čase stúpa. Je to aj dôsledok fenoménu akým je „antikultizmus“.

Ešte znepokojujúcejšie je, že tieto antikultové organizácie pod rúškom dobre mienenej starostlivosti o ľudí v skutočnosti presadzujú záujmy tretej strany. Je to vlastizrada v pravom zmysle slova. Do svojich článkov o rôznych organizáciách pridávajú politikov a vykresľujú ich negatívne. Ako sa to nedávno stalo v prípade predsedu vlády a ministerky kultúry našej krajiny, v publikácii na spravodajskom portáli jedného z predstaviteľov  antikultového hnutia:

Hlboko ma znepokojuje, že za chrbtom slovenských lídrov existuje organizácia, ktorá sa snaží zničiť demokraciu v krajine a vyzýva na prevrat proti vláde. Zaujímalo by ma, či o tom prezidentka a premiér vedia? 




 Nie je ťažké rozpoznať rukopis prívržencov antikultizmu: spravidla pôsobia tajne, prostredníctvom agentov v médiách, vo vzdelávacích inštitúciách alebo štátnych orgánoch, zameriavajú sa na náboženskú alebo sekulárnu organizáciu, vytvárajú precedens podnecovania strachu a nenávisti verejnosti voči nej zverejňovaním článkov a videí v televízii. 

Novinári poddávajúci sa vplyvu náborárov a často jednoducho vedení finančným pozadím zakázky skresľujú všetky informácie o tejto organizácii, manipulujú s nepravdivými vymyslenými faktami, aby vytvorili stabilný negatívny obraz v mysliach ľudí, ktorí s týmito informáciami prichádzajú do kontaktu.

Aby to bolo zrozumiteľnejšie, uveďme jeden z nedávnych príkladov – prípad nezákonného verejného dezinformovania slovenských občanov o činnosti medzinárodnej dobrovoľníckej organizácii Allatra, ktorá sa už viac ako 10 rokov zaoberá výskumom klimatických zmien a stojí mimo politiky a náboženstva.  V poslednom období bol zaznamenaný informačný útok antikultových organizácií, ktorý bol zameraný na jednotlivých predstaviteľov tejto dobrovoľníckej organizácie, ako aj na organizáciu ako celok. Naša verejnosť je s hnutím a činnosťou dobrovoľníkov Allatra dlhodobo oboznámená, ktorá vďaka svojim sociálnym výskumným projektom a mediálnym obsahom popularizujúcim demokratické, kultúrne, duchovné a morálne hodnoty do značnej miery ovplyvnila formovanie a posilňovanie pozitívneho mena Slovenska na medzinárodnej úrovni. Napriek tomu sa v médiách čoraz častejšie objavovali hanlivé články s okázalými titulkami, v ktorých sa používalo slovo „sekta“, ktoré organizáciu diskreditovali a viedli k psychickému a fyzickému nátlaku na dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí sa v nej angažujú. V dôsledku toho boli porušené práva a slobody účastníkov Allatra, ktoré zabezpečuje demokratický systém nášho štátu.
Známe sa stali prípady prepúšťania dobrovoľníkov Allatra z práce, odmietania zápisu detí účastníkov Allatra do škôl a škôlok, systematické informačné útoky botov antikultových organizácií na osobné stránky dobrovoľníkov na sociálnych sieťach, ktoré často viedli k šikanovaniu a ničeniu dobrého mena medzi kolegami, priateľmi, známymi a dokonca rodinnými príslušníkmi. Najviac znepokojujúce je obťažovanie účastníkov Allatra novinármi. Nielenže na nich číhajú v blízkosti ich bydliska, aby natočili zámerne hanlivé video, kontaktujú susedov a regionálne štruktúry, aby získali osobné údaje, ale vo svojich reportážach otvorene informujú aj o mieste pobytu dobrovoľníkov.

Rád by som pripomenul, že už skôr sa vyskytli prípady, keď takéto nemorálne aktivity antikultových organizácií v podobe ohováračských informačných útokov v masmédiách a podnecovania k násilným špeciálnym operáciám zo strany štátnych úradníkov viedli k podpaľovaniu domov svedkov Jehovových, znásilňovaniu a fyzickému násiliu na nasledovníkoch Falun Dafa, ako aj k nezákonnému odoberaniu orgánov, bitiu a násilnému väzneniu príbuzných členov Cirkvi zjednotenia.



 Činnosť antikultových hnutí  na základe rezolúcie prijatej Valným zhromaždením OSN 22. júna 2023 zodpovedá metódam a praktikám terorizmu vo všetkých jeho formách a prejavoch.



 Takýto jav ako „antikultizmus“ je terorizmom v jeho najhoršej a najzvrátenejšej podobe. Je porušením demokratických princípov, ktoré si my, Slováci, tak vysoko ceníme. Demokracia je založená na princípoch slobody slova, prezumpcie neviny, transparentnosti a pravdy. Keď sú tieto zásady ohrozené, je ohrozený samotný základ našej spoločnosti. Medzinárodné spoločenstvo by malo prijať potrebné opatrenia na posilnenie spolupráce v oblasti prevencie a boja proti terorizmu a my Slováci by sme pri tom mali preukázať odhodlanie a jednotu prijatím koordinovaného, inkluzívneho a transparentného prístupu založeného na ľudských právach.

Na záver chcem zdôrazniť, že musíme byť ostražití a kritickí voči informáciám, ktoré dostávame. Demokracia si vyžaduje informovaných občanov, ktorí sa dokážu rozhodovať na základe faktov, a nie dezinformácií. Vážme si naše demokratické hodnoty a usilujme sa o transparentnosť a pravdu vo všetkých aspektoch našej spoločnosti.

Nepotrebujeme byť druhou Ukrajinou. Pod koho taktovkou sa prepisujú zákony?

17.05.2024

Európa nie je v bezpečí, pretože v mocenských štruktúrach, v štátnom aparáte, sú prítomné antikultové organizácie. Práve na ich príkaz sa dnes prepisujú zákony. Ich cieľom je obmedziť práva a slobody európskych občanov, čím rozšíria svoje právomoci a možnosti prenasledovania ľudí, obťažovania a rozširovania terorizmu. Vieme, čo sa deje s ľuďmi, ktorí [...]

Antisektári konajú protiprávne. Čo vám nepovie antikult?

15.05.2024

Žijeme vôbec ešte v demokratickom štáte? V demokratickej spoločnosti si ceníme pluralizmus a rôznorodosť názorov. To je základom našej slobody myslenia a prejavu, vďaka ktorej môžeme byť slobodne súčasťou rôznych skupín a organizácií. Absencia pluralizmu vedie k totalite, ktorá zabíja demokraciu. V našom svete sú však tí, ktorí sa stavajú proti tejto pluralite [...]

Nacizmus nevymrel. Len sa dobre ukrýva.

08.05.2024

Prečo si myslíte, že nacisti skúpili popredné tlačené médiá v Nemecku a zavreli tie opozičné? Aby ľuďom vnútili ilúziu väčšinového názoru! Najjednoduchší spôsob manipulácie je presvedčiť ľudí o tom, že sa s nimi nemanipuluje. A deje sa to priamo pred očami. Rovnaké metódy, ako používali nacisti, sa používajú aj dnes. Eliminovali nežiaduce [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

adanovakova

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 4280x
Priemerná čítanosť článkov: 1070x

Autor blogu

Kategórie

Archív